Träningstankar

Markör, belöning och triggerhappy!
Vi förmedlar direkt till hunden när den gör något vi gillar och/eller uppnår det kriterie i träningen vi planerat för med en markör (klicker eller alternativt ett annat kort kärnfullt ljud/ord).
Direkt efter klicket får hunden en belöning. Det kan vara en godbit, lek med leksak, att få hälsa på sin kompis. Kort och gott välj ut det som just DIN hund tycker är en belöning. Givetvis något som är socialt accepterat. Det är förstås inte okej att låta sin hund springa fram och hälsa på främmande hundar vind för våg, eller låta hunden få tillgång till att jaga vilda djur.
Det vi önskar är att träna så att hunden blir triggerhappy. D.v.s. att din hund verkligen vill utföra den där övningen eller uppgiften. Det är en fröjd att se en triggerhappy hund jobba tillsammans med sin ägare!
Belöningsbaserad träning med positiv förstärkning,
Det betyder att vi ger våra hundar "lön i träningen. För mig är det en självklarhet att inte tillföra hundarna obehag då vi tränar. Vare sig det gäller valpträning, vardagslydnad eller inför tävling. Det finns så många andra trevliga sätt att träna hund på!
På mina kurser använder vi oss av belöningsbaserad träning och klickerträning.


Vad vill vi ha?.. Frivilliga beteenden
Gör hunden något vi inte vill så tänker vi istället ut; vad vi vill att hunden ska göra istället? När vi vet det så kan vi lägga upp en träningsplan. Givetvis hindrar vi hunden från att skada sig själv, andra och från sådant som inte är okej för omgivningen. Sådant hindrande är något jag kallar för brandsläckning och har lite med träning att göra. Behöver hunden stoppas från att göra något så görs det så odramatiskt som möjligt utan att tillföra obehag. Ju mer vi tränar på det vi vill ha från vår hund och belönar det, desto snabbare kommer det beteende vi inte önskar också att minska.
Istället för att börja locka hunden med godis, lär vi den att i hög grad själv lista ut vilket beteende som ger belöning. Det minskar risken för att hunden blir beroende av onödiga hjälper. Vi börjar enkelt och bygger på i hundens och förarens takt. Blir hunden frustrerad i träningen beror det oftast på att vi har börjat alltför svårt, eller varit för otydliga på ett eller annat sätt. Avbryt i så fall passet innan du själv blir frustrerad över att det inte blev som tänkt och fundera igenom hur ni kan börja enklare. Ta gärna hjälp av ett par extra klickertränade ögon utifrån.
Det ska vara kul att träna hund, vara hund och leva med hund!
Maria Willers